Ako chutí Kréta

Ako chutí Kréta

Kréta …..s kľudom môžme povedať, že je to ostrov skvelého jedla. Krétska kuchyňa je dar. Dar pre naše chuťové poháriky, naše zmysly a predovšetkým naše zdravie. Nie je preto prekvapením, že domáci sa často dožívajú vysokého veku a miestna strava patrí medzi najzdravšie nielen v Európe, ale aj na svete.

Medzi najväčšie radosti spojené s cestovaním po tomto ostrove preto patrí aj ochutnávka tradičných jedál, ktoré chutia najlepšie uvarené priamo krétskymi gazdinkami. Ako sa k nim dostať? Ako to už na Kréte a všeobecne v Grécku býva, miestni sú veľmi priateľskí a vždy sa k Vám radi prihovoria. Tak máte možnosť nadviazať nové priateľstvá a ani neviete ako a zrazu sa ocitnete na rodinnej oslave, či spoločnej večeri.

Niekedy sa Vám pošťastí aj tučná grécka svadba  Pri týchto príležitostiach máte jedinečnú možnosť ochutnať miestne pokrmy. Tie sa pripravujú podľa prastarých receptov z čerstvých domácich ingrediencií. Tými sú najmä bylinky nazbierané v horách, domáci olivový olej, olivy, syry, jahňacie mäso, strukoviny, ryby a morské plody a neodmysliteľná je vždy čerstvá zelenina.

Ak si prenajmete auto alebo malú motorku a blúdite po ostrovných zákutiach a malých horských dedinkách, nevynechajte návštevu tradičných miestnych reštaurácií. Domáci ich nazývajú “taverny” alebo “kafenia”. Najmä v kafeniach, ktoré vyzerajú ako naše dedinské krčmičky, si vychutnáte pravú grécku kávičku, “eliniko kaffe.“ Môžete si dať aj jednoduché domáce pokrmy a miestne krétske špeciality.

Olivový olej

Neoddeliteľnou súčasťou tejto ostrovnej kuchyne je bezpochyby kvalitný olivový olej. Minójci, pôvodní krétski obyvatelia boli medzi prvými, ktorí zbohatli na olivách a Kréta sa môže pochváliť jedným z najkvalitnejších extra panenských olivových olejov. Hovoria mu aj “tekuté zlato”, čím táto blahodarná tekutina skutočne je.

Kréta

 

Najlepší krétsky olej pochádza z Kolymbári( západne od Chánie) a mesta Sitia, ktoré sa nachádza na opačnej, východnej strane ostrova. Kam sa však len obzriete, vidíte samé olivovníky. Každému Kréťanovi patrí niekoľko polí s týmito vzácnymi stromami a preto v každej domácnosti nechýba na stole a v kuchyni vlastnými rukami vypestovaný a spracovaný organický olivový olej.

Vraví sa, že ak si dáte jednu lyžičku olivového oleja ráno nalačno, nepotrebujete žiadne lieky . Kiež by to bola pravda .

Krétske podnebie umožňuje celoročné pestovanie aj ďalších poľnohospodárskych plodín. Práve tento ostrov je hlavným gréckym dodávateľom zeleniny a ovocia, vrátane avokáda a grapefruitu. Citróny, pomaranče, mandarinky, červené dyne aj hrozno sú samozrejmosťou.

Zo zeleniny spomeňme hlavne rajčiny, papriku, uhorky, baklažány aj artičoky. Jedlo hrá všeobecne v gréckej kultúre dôležitú rolu a má po väčšine podobu obradu. Na stole je vždy niekoľko tanierov s rôznymi druhmi malých predkrmov, ktoré sú následne vystriedané porciami hlavných jedál a pravidlá slušnosti tu veľmi neplatia.

To znamená, že každý si môže vziať z čohokoľvek a koľko mu hrdlo ráči. A ak toho nie je dosť, objedná sa ešte ďalšia porcia. Na jedle Kréťania naozaj nešetria a doprajú si všetko, na čo majú chuť. Pri dobrom jedle nesmie chýbať miestne domáce víno.

Keď máte pocit, že sa do Vás už nič viac nezmestí, vtedy príde sladký záver v podobe gréckeho jogurtu s kandizovaným ovocím a orechami alebo čerstvo nakrájané ovocie. A aby to mal náš žalúdok pri trávení všetkých dobrôt trošku jednoduchšie, pomáha mu pri tom veľmi obľúbená a nikdy nevynechaná pálenka“raki” – destilát vypálený z hroznového vína.

Takto chutí Kréta

Poistenie lyžovania a zimných športov

milujemekretu.sk

4.8 (96%) 5 votes

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *